Metoda 5S
Metoda celor 5S, originară în Japonia, este o metodă a disciplinei pe care o aplicăm la locul de muncă din dorința de a crea un spațiu eficient și sigur. Această metodă este focusată pe organizarea, curățarea, dezvoltarea și susținerea unui loc de muncă productiv și presupune aplicarea succesivă a cinci etape.
Toate acestea nu ar fi posibile însă fără implicare și colaborare. Pentru crearea unui mediu de lucru sănătos și productiv, trebuie implicați în procesul de planificare, decizie și menținere, angajații de la cel mai mic până la cel mai mare nivel.
1. Seiri (Sortare)
Obiectele din spațiul de muncă sunt atent analizate pentru utilitatea lor, înlăturându-se cele care împiedică folosirea spațiului într-un mod productiv și eficient. Astfel, prin reducerea numărului de obiecte va crește atât spațiul de manevră, cât și timpul de muncă și siguranța angajaților.
Spre exemplu, în momentul în care s-a decis adoptarea metodei 5S, s-a descoperit în zona de producție, că un eventual risc de accident și de distrugere a echipamentelor de lucru, era reprezentat de containerele cu sârmă. Prin urmare, s-a decis să fie înlăturată sârma și schimbate containerele de depozitare.
2. Seiton (Aranjare)
După cum este denumită, această etapă implică aranjarea obiectele necesare astfel încât localizarea și restituirea (returnarea) în spațiul desemnat să fie cât mai rapidă cu putință.
Am continuat și noi procesul de implementare a metodei 5S, punând în practică această etapă prin rearanjarea lucrurilor în depozitul de materie prima și în zona de producție, mai exact locul unde se țin produsele finite.
3. Seiso (Curățare)
Odată organizate, spațiile necesită eforturi proactive de curățare și întreținere de rutină. În acest fel, orice problemă sau defecțiune este identificată nu doar mai ușor, ci și mai rapid.


4. Seiketsu (Standardizare)
Imediat ce primele trei etape au fost concretizate, se crează un set de standarde / reguli sub forma de liste, diagrame, orare etc., atât pentru organizație, cât și pentru procese și proceduri, pentru a garanta îndeplinirea repetată a primelor trei etape.
În acest sens, am introdus rapoarte de monitorizare, orare pentru curățenie, liste cu reguliele de păstrare și întreținere a echipamentelor și nu în ultimul rând, zone marcate vizual pentru căile de acces și locul fiecărui tip de echipament sau produs.
5. Shitsuke (Susținere/Menținere)
În final, odată ce sunt implementate proceduri standard pentru metoda 5S, aceastea trebuie menținute în timp, dar și actualizate continuu în funcție de noi nevoi și cerințe.
Tocmai în acest scop am întocmit rapoartele de monitorizare, pentru a verifica lunar noile nevoi și progresul deciziilor de rearanjare sau standardizare.
Cristina Pop
FELICITĂRI !